Jak minimalizovat rizika při koupi nemovitosti zatížené exekucí

26. 02. 2018 6:52:39
Aktuálně je u nás vedeno 4,5 milionu exekucí. Z toho více než polovinu tvoří vícečetné exekuce. Proto není divu, že se v nabídce realitních kanceláří stále častěji objevují nemovitosti zatížené exekucí.

Co to znamená po kupujícího

Pakliže plánujete koupi nemovitosti zatížené exekucemi, je na místě být obezřetný a prověřit v jaké celkové výši prodávající dluhy má. Pečlivě zvažte rizika s ohledem na poměr výše dluhů a kupní ceny. Nedoporučuji spoléhat se pouze na zápisy na listu vlastnictví. Není výjimkou, že zde jsou zapsány jen některé z dluhů. Zvláště v případech vícečetných exekucí nebývají na listu vlastnictví uvedeny všechny.

Dále je důležité rozklíčovat, které dluhy mohou prodej nemovitosti ovlivnit a které ne. Některé jsou pro prodej nepodstatné, jiné ho mohou zkomplikovat nebo dokonce znemožnit. Může dojít i k tomu, že dluhy prodávajícího přesáhnou hodnotu kupované nemovitosti – co pak?

Zápisy na listu vlastnictví v oddílu C – Omezení vlastnického práva

V souvislosti s exekucí zde můžete nalézt několik různých zápisů: zástavní právo exekutorské, zahájení exekuce, exekuční příkaz k prodeji nemovitosti nebo nařízení exekuce. Neplatí zde pravidlo – co záznam, to jiná exekuce. S jednou exekucí může být spojeno více zápisů současně nebo může jít u každého ze záznamů o jinou exekuci.

U Zástavního práva z rozhodnutí správního orgánu se jedná o závazky vůči finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovně.

Jak zjistit celkovou výši dluhů prodávajícího

Vždy prověřte, v jaké celkové výši a vůči komu prodávající dluhy má a vyhodnoťte rizika. Resp. které z dluhů mohou prodej ovlivnit a které ne.

Na justice.cz můžete sami prověřit, zda prodávající není v insolvenci nebo v konkurzu. Exekuce zjistíte za poplatek v centrální evidenci exekucí vedené Exekutorskou komorou České republiky (nutná registrace) nebo anonymně např. na madluhy.cz nebo exekuceinfo.cz. Ovšem je třeba dodat, že v těchto registrech zjistíte pouze již zahájené exekuce. Abyste získali přehled o všech probíhajících i ukončených soudních řízeních na zahájení exekuce, bude potřeba součinnosti prodávajícího. U soudu si musí o tento výpis zažádat sám prodávající, případně kupující na základě úředně ověřené plné moci.

Dále doporučuji nechat si od prodávajícího doložit také potvrzení o bezdlužnosti vůči finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Tyto instituce často využívají práva přímého zápisu své pohledávky do katastru nemovitostí ještě před tím, než podají žalobu k soudu na zahájení exekuce. V praxi se tak závazky prodávajícího vůči těmto orgánům nemusí nutně objevit na výpisu od soudu.

Rizika

Zpravidla zde platí přímá úměra mezi výší a počtem dluhů a prodejní cenou – čím větší riziko pro kupujícího, tím nižší prodejní cena.

Bohužel ani po prověření výše uvedeného nemáte stoprocentní jistotu, že neexistují další pohledávky za prodávajícím, které zatím nejsou dohledatelné v přístupných registrech. Vždy tu je nějaké riziko, že vyjdou najevo v průběhu procesu koupě další dluhy, které bude třeba také vyplatit. Lze to předpokládat zejména v těch případech, kdy má dlužník více závazků ve vyšších částkách. Je pak otázkou, zda stávající zjištěné dluhy stihnete vyplatit a nemovitost koupit rychleji, než tyto případné další dluhy budete nuceni také uhradit. Do chvíle, kdy dluhy v celkovém součtu nepřesáhnou kupní cenu, je vše v pořádku. Ovšem v extrémních případech se může stát, že tyto přesáhnou nejen cenu nemovitosti, ale i její hodnotu.

Komunikace je základ – aneb důvěřuj, ale prověřuj

Dříve, než uzavřete s prodávajícím kupní smlouvu, spojte se s exekutory a ostatními věřiteli. Prověřte, zda již není naplánovaná dražba nemovitosti, aktuální výši dluhů (stále narůstají o úroky) a zda věřitelé, resp. exekutoři, souhlasí s prodejem. V některých případech je možný převod nemovitosti na kupujícího okamžitě a dluhy se vyplácejí až následně, jindy je nutné dluhy vyplatit předem.

POZOR – exekutor podle Exekučního řádu nemá lhůty pro konání. Proto trvejte na tom, aby v potvrzení s vyčíslením celkové částky k úhradě byla rovněž i lhůta, ve které exekutor doručí na katastrální úřad návrhy na výmaz všech souvisejících zápisů z listu vlastnictví nemovitosti.

Je to běh na dlouhou trať

Počítejte s tím, že koupě nemovitosti zatížené exekucemi bývá běh na dlouhou trať. V každém případě doporučuji konzultaci s odborníkem, který má s tímto již zkušenosti. Ne každý realitní makléř a ne každý právník ví, jak v jednotlivých případech postupovat, abyste něco neopomněli prověřit a nepřišli tak zbytečně o další peníze.

Autor: Lucie Tůmová | pondělí 26.2.2018 6:52 | karma článku: 9.10 | přečteno: 400x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1439

Jako obchodník pracuji téměř 20 let, v realitách působím od začátku roku 2010. V listopadu 2018 jsme s kolegou založili vlastní realitní kancelář Findeo. Vedle běžné makléřské činnosti poskytuji nezávislé konzultace při prodeji/koupi nemovitosti, píšu blog s realitní tématikou, jsem spoluzakladatelkou realitní platformy bezinzerce.cz a podílím se na vzniku dalších projektů.

Pracuji podle motta: Nejlepší reklamou je spokojený klient.

www.lucietumova.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...