Osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti

18. 08. 2017 11:00:13
Příjem z prodeje nemovitosti je příjem jako každý jiný. Je tedy třeba jej zahrnout do daňového přiznání k dani z příjmů a řádně zdanit.

* V roce 2020 byl zákon o dani z příjmu novelizován - aktuální informace v novém článku Daně při prodeji nemovitost zde.

Tento příjem spadá do kategorie ostatních příjmů a daní se patnácti procentní sazbou. Pakliže ale s nemovitostmi neobchodujete, nemáte je zařazeny v obchodním majetku a byt, dům nebo pozemek prodáváte jako fyzická osoba nepodnikatel, pravděpodobně budete od zdanění tohoto příjmu osvobozeni.

Podmínky osvobození

Rozhodujícím faktorem pro osvobození je tak zvaný časový test. Pokud nemovitost vlastníte déle než pět let, příjem z prodeje nedaníte. Při každé změně vlastníka nemovitosti běží časový test od počátku. Jedinou výjimkou je dědictví, kdy se doba vlastnictví zůstavitele a dědice sčítá.
V případě, že nemovitost vlastníte kratší dobu než pět let, budete od zdanění osvobozeni také za předpokladu, že splníte jednu z těchto podmínek:
a) V nemovitosti máte bydliště nejméně dva roky bezprostředně před prodejem – nezaměňujte pojmy trvalý pobyt a bydliště. Není rozhodující, kde jste přihlášeni k trvalému pobytu (adresa na občanském průkazu), ale to, zda v dané nemovitosti fyzicky žijete.
b) Máte v nemovitosti bydliště kratší dobu než dva roky bezprostředně před prodejem a zároveň příjem z prodeje použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby – tzn. koupíte jinou nemovitost, kde budete žít a to v době 12 kalendářních měsíců před datem prodeje nebo do konce následujícího zdaňovacího období, ve kterém dojde k prodeji, tedy do 31.12. následujícího roku.
Ve všech ostatních případech je třeba příjem zdanit.

Základ daně

Daní se čistý zisk. Tedy rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou nemovitosti po odečtení nákladů na zhodnocení nemovitosti a nákladů přímo souvisejících s prodejem. Např. rekonstrukce, znalecký posudek, provize realitní kanceláře, náklady na vyhotovení kupních smluv, poplatky za úschovu kupní ceny apod.
V případě, kdy jste nemovitost nabyli bezúplatně jako dar nebo dědictví, je pořizovací cenou cena zjištěná - odhadní cena nemovitosti k datu nabytí podle znaleckého posudku.

Družstevní byty

U převodu družstevního bytu, resp. členských práv a povinností souvisejících s členstvím v bytovém družstvu, nelze uplatnit osvobození od daně dle bodů a) a b) výše. Nejedná se o prodej nemovitosti, ale o podíl v obchodní korporaci. Tento příjem je od zdanění osvobozen pouze v případě, kdy podíl vlastníte déle než pět let.

Upozornění

Výše uvedené se vztahuje pouze k dani z příjmu fyzických osob nepodnikatelů, kdy je nemovitost soukromým majetkem fyzické osoby a není zahrnuta do obchodního majetku právnické osoby nebo fyzické osoby podnikatele, případně byla-li z tohoto majetku vyřazena více než pět let před prodejem. V konkrétních případech doporučujeme konzultaci s daňovým poradcem.

Autor: Lucie Tůmová | pátek 18.8.2017 11:00 | karma článku: 15.15 | přečteno: 2069x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1439

Jako obchodník pracuji téměř 20 let, v realitách působím od začátku roku 2010. V listopadu 2018 jsme s kolegou založili vlastní realitní kancelář Findeo. Vedle běžné makléřské činnosti poskytuji nezávislé konzultace při prodeji/koupi nemovitosti, píšu blog s realitní tématikou, jsem spoluzakladatelkou realitní platformy bezinzerce.cz a podílím se na vzniku dalších projektů.

Pracuji podle motta: Nejlepší reklamou je spokojený klient.

www.lucietumova.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...